Waarom dansen?

Bewegen is gezond maar vooral voor mensen met parkinson is het een must. Dansen is een leuke manier om in beweging te blijven.

Volgens wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dansen een positief effect heeft op de houding en het hele beweegpatroon. Het is goed tegen het stijf en stram worden. Muziek en ritme spelen een belangrijke rol om de bewegingen soepel te laten verlopen.

Vijf jaar geleden ben ik met deze danslessen begonnen en heb ik ervaren wat muziek en dans doet bij deze mensen. Eenmaal op de dansvloer en de muziek begint te spelen verdwijnt de stramme houding en de vele lachende gezichten tonen dat mensen het naar hun zin hebben. Plezier is dan ook een belangrijke factor om zich even te kunnen ontladen.

Het ritme van de muziek helpt om bewegingen te coördineren en dat lukt wonderwel. Het is niet te geloven welke vorderingen de mensen maken. Tijdens het dansen zorgen de ritmische prikkels er blijkbaar voor dat hun bewegingen meer vanzelf gebeuren. Het groepsgebeuren schenkt ook meer zelfvertrouwen. Dansen is niet alleen prettig, gezond en ontspannend, het bevordert ook het sociaal contact. Je bent even onder de mensen, niet met je ziekte bezig. Daarnaast is het ook fijn om lotgenoten en hun partners te ontmoeten